woensdag, november 14, 2007

Halve/hele burger.

Wij zijn het al sinds voor ons samenwonen oneens over het te lezen krant. En dus doen we aan krant-uitproberen.
Op dit moment hebben we een tijdelijk abonnement op nrc*next, een beetje een yupachtige ochtendkrant met koppen die wat lijken op de metro, maar stiekem veel meer inhoud hebben. Of nu ja, dat mag nrc gaan bewijzen, daar we het ding pas sinds maandag in huis krijgen.

Voor in de krant staat een kopje 'next question', met een bijzonder soort vraag. Een beetje als de rubriek vraag en antwoord in een blad als Quest of Hoe Zit Dat, maar dan met wat meer sociale vragen in plaats van de 'hoe werkt de plasma tv'.
En daar kom je zo nu en dan best boeiende dingen in tegen. Onderwerpen die zeker een vermelding in de krant waard zijn en op zijn minst op zullen roepen tot discussie in de kantine. Zo was vanmorgen de stelling: Leg je het beurtbalkje vóór of áchter je boodschappen?

Dan blijkt er een werkgroep in ruste 'Over de Balk' te zijn, die in 2002 lobbyde om 'beurtbalkje' in de Van Dale te krijgen, waar het naar verluid inmiddels ook staat.
De vraag is of het niet neerleggen van een balkje achter je boodschappen kan overkomen als antisociaal, omdat dan degene achter je het moet doen, maar of je als je het wel doet niet in de wielen zou kunnen lopen van degene achter je indien die het wel zelf wil doen.

De woordvoerder van Van Dale gaat ervan uit dat men in het geval van het ontbrekende balkje er twee plaats, 'veiligheidshalve' aan de voorkant en 'fatsoenlijkheidshalve' aan de achterkant. Goed om te weten dat die voor mij dus niet fatsoenlijk was, anders lag er wel een balkje. Bij Appie hebben ze geen beurtbalkjes, daar zijn er, Van Dale of geen Van Dale, 'kassaband-dividers'. Appie wil graag anders zijn dan de rest, denk ik zo. De woordvoerder daar is van mening dat balkjes of dividers er gewoon al liggen en dat ze dus van mening zijn dat eenieder dat ding achter zijn boodschappen legt. Wel zo duidelijk voor de caissière.
Het balkje is zelfs onderdeel van inburgeringscursussen.
'Wie het waar neerlegt, is afhankelijk van je positie ten opzichte van de balkjes en de boodschappen', meldt een inburgeringsdocent. Als je er bij kan doe je het wel en anders niet.

Toch mooi dat ik even weet dat ik niet ingeburgerd ben, omdat ik soms balkjes bij een andere kassa jat -bij ons zijn ze altijd op- en er dan maar meteen een heel stel neerleg bij de mensen voor en achter me.

Maar ja, ik had ooit voor dat examen op tv dan ook maar een vijf komma drie...

1 opmerking:

Anoniem zei

mooi jongen mensen die een krant lezen!